недеља, 26. август 2012.

Arch Linux

Arch Linux zahteva dosta znanja o Linux operativnim sistemima, strpljenja i upornosti, jer se često dešava da vam nešto po defaultu ne radi, pa morate sami peške u konfiguracionim datotekama izvršite podešavanje.

Na prvi pogled većina bi se zapitala zašto sve peške podešavati, kad na drugim distribucijama je to sve automatizovano. Moj odgovor je jednostavan. Po instalaciji retko šta radi kako mi to želimo, pa svakako to moramo podesiti. A oni koji žele da znaju sva podešavanja sistema i ne vole da koriste nametnuta ovo je prava stvar za nih. Ukoliko ste početnik preporučio bih Vam da se prvo upoznate sa lakšim Linux'ima tipa Ubuntu, Kubuntu, Mint, Mageia, OpenSuse, pošto je ipak potrebno dosta iskustva o Linux sistemima.

Arch Linux je Rolling Release distribucija, što znači da ne postoji ciklus izdavanja nove verzije, već kako se nešto novo napravi, korisnicima se omogući preuzimanje istog. Poštovanje 5 ključnih principa koji obično zovu i Arch način (eng. The Arch Way) najbolje objašnjava ono što Arch Linux teži da bude, i to najbolje objašnjava akronim KISS Keep It Simple, Stupid (srp. ostavi ga jednostavnim, glupim).

  1. Jednostavnost: Arch Linux definiše jednostavnost kao bez nepotrebnih dodataka, modifikacija, komplikacija, tj. jednostavan, minimalistički pristup.
  2. Tačnost koda važnije od praktičnosti: Ako sistem ne radi to što treba, sve ostalo nije bitno.
  3. Korisnički slobodan: Daje korisnicima kompletnu kontrolu i odgovornost nad sistemom.
  4. Otvorenost:  Koristi alate koji su otvorenog koda.
  5. Sloboda: Korisnik ima slobodu da prilagodi sistem po svojoj želji
Arch-ov pristup je 'uradi sam' i korisnici koji nemaju volje ili vremena da se posvete najbolje bi bilo da ga nine instaliraju. Da li je Arch stabilan operativan sistem? Stabilan je onoliko koliko ga vi namestite stabilnim! Paket menadžer koji Arch koristi je pacman. Veoma je brz i komande se vrlo jednostavne. Glavna karakteristika mu je da može iz izvornog koda da kreira paket za instalaciju. Instaliranje sistema se vrši u tekstualnom režimu, što na prvi pogled, mnogima se može činiti teško, ali zahvaljujući obilju dokumentacije na Arch Linux wiki-ju instaliranje ne predstavlja neki problem. Takođe za pomoć je moguće obratiti se Arch Linux zajednici na njihovom forumu


Zbog ovih karakteristika ovo je moja omiljena distribucija!



Нема коментара:

Постави коментар